Category: Destinasi

Sedim Vista Homestay & Resort

Merupakan satu kawasan rehat dan perkhemahan alam semulajadi yang unggul terletak di Kawasan arus deras Sungai Sedim yang terkenal di negeri Kedah Darulaman.

 • Sedim Vista berada di sepanjang anak Sungai Sedim iaitu Sungai Riyau dan berdekatan denganTree Top Walk , yang merupakan laluan kanopy jalan kaki terpanjang di dunia meliputi jarak hampir 1 km.
 • Sedim Vista yang jaraknya lebih kurang 20km dari Kulim Hi-Tech Park dan 45km dari Butterworh dan Sg.Petani merupakan destinasi rekreasi dan pelancongan serta perkhemahan berkonsepkan alam semulajadi di pinggiran jeram dan pinggiran hutan bukit bukau diliputi flora dan fauna yang menyejukkan dan mempersonakan setiap pengunjung. Keindahannya akan mengkagumkan anda.
 • Sedim Vista menyediakan prasarana homestay/chalet berkonsepkan kayu (tradisional) sesuai dengan keadaan alam sekeliling di pinggiran bukit dan di tepian jeram Sungai Riyau.

MAY_6636

Kemudahan-kemudahan yang disediakan di Sedim Vista amat sesuai bagi mereka2 yang ingin menjalankan aktiviti2 berikut:-

1) Berehat dan bercuti

2) Seminar & Team Building

3) Aktiviti Kursus

4) Tapak perkhemahan dan Campfire

5) Hari Keluarga

6) Kem Remaja dan Motivasi

7) Aktiviti Lasak seperti Sukan Air, Jungle Trekking, Kayak dsb.

Sungai Sedim Jeram Terbaik Malaysia

Aktiviti lasak kayak

Sungai Sedim diberitakan mempunyai jeram terbaik di Malaysia sesuai untuk sukan lasak kayak. Ramai pengunjung, pelancung dari dalam dan luar negara seperti Thailand, Australia, Amerika datang untuk mengharungi cabaran di sini.

 

 

 

 

 

 

 

Pemandangan Indah Sungai Sedim

Selain bersukan, orang tempatan biasanya menjadikan tempat ini sebagai tempat berkelah bersama keluarga. Sering juga dijadikan tempat untuk aktiviti ‘Teambuilding’ kerana di Kulim terdapat pelbagai syarikat multinasional seperti Intel, First Solar, Silterra dll.

 

 

 

 

 

 

 

 

Di sini juga terdapat Tree Top Walk, adalah tarikan baru yang menanti pengunjung. Jabatan besi yang di kenali sebagai Tree Top Walk Sungai Sedim telah di bina tinggi sehingga mencecah kemuncak pokok kayu yang merentas Sungai Sedim.Dari jambatan dapat dinikmati pandangan yang mempersonakan.

Untuk lebih info sila layari: http://sungaisedim.blogspot.com/

TREE TOP WALK - KEDAH

Penginapan Di Kulim

Kulim Inn

Jln Bukit Awi,
09000 Kulim, Kedah
04-490 0420

Hotel Seri Malaysia Kulim

Rangkaian Hotel Seri Malaysia Sdn Bhd
Hotel Seri Malaysia Kulim,
09000 Kulim, Kedah
04-495 5591

Tune Hotel Kulim

 

 

d’Mudah Motel & Homestay
Cara mudah penginapan..

No 77, Jalan Pegaga 1, Taman Pegaga,
09600 Lunas, Kedah
Malaysia
Fax: 04-4847317
Telefon:
013-4311113
010-6311113


 

 

Tune Hotels Kulim
No.4, Jalan KLC Satu (1),
Kulim Landmark Central,
09000 Kulim,
Kedah Darul Aman.
03-79625888

Hotel Kulim
No 2 Jalan Teoh Moh Soo
Kulim, Kedah
04-4911511/0175009511

Sri Impiana Inn
No 41-44 Lebuh Lembah Impiana
Taman Lembah Impiana
09000 Kulim, Kedah
04-4930189/04-4930190

Rose N Lily Motel
No 364 & 365 Jalan Petaling 10
Taman Seri Petaling
09000 Kulim, Kedah
04-4930189/04-4930190

Motel Poon Soon Green Park
195 Lorong Seroja, Taman seroja
09000 Kulim, Kedah
04-4917786

Taman Hitech Kulim

Terletak 8 kilometer dari Bandar Kulim. Merupakan Taman Hitech bersepadu yang pertama di Malaysia. Aktiviti utama di taman ini adalah berjoging, berbasikal sambil menikmati keindahan landskap yang mempersonakan.Terdapat juga kemudahan-kemudahan seperti laluan pejalan kaki,pondok rehat, bangku dan taman permainan kanak-kanak.

Salah satu cendawan yang dapat diperolehi di Taman Hitech Kulim

Masih mengekalkan ciri ciri alam semulajadi. Terdapat pelbagai jenis tumbuhan yang menjadikan taman ini unik dan menarik para pengunjung terutama para jurugambar.


Lihat Peta yang Lebih Besar

Taman Tasik Putra Kulim

Taman Tasik Putra Kulim, Kedah terletak di tengah-tengah Pusat Bandar Kulim. Ia dikelilingi oleh pusat perniagaan, pentadbiran, stesen bas serta berhampiran dengan Hotel Sri Malaysia. Keluasan Tasik Putra secara keseluruhan ialah 50 ekar manakala keluasan kawasan takungan air lebih kurang 14 ekar.

Walaupun Taman Tasik Putra ini belum di bangunkan sepenuhnya, namun ia telah berjaya menarik ramai pengunjung. Pengunjung boleh melakukan aktiviti berjogging, dan bersiar di laluan pejalan kaki yang mengelilingi tasik.

Kelihatan sekarang ini, semakin meriah dan ramai pengungjung terutama diwaktu petang. Aktiviti menarik di sini ialah bermain layang layang.
Lihat Peta yang Lebih Besar

Char Koay Teow Sg Dua (Telur Ayam Dibasuh)

Berhadapan SM Tunku Panglima Besar,
Jalan Lunas, Kulim
Dibuka dari pukul 3.30 ptg hingga 2.oo pg.

Pasar Malam daerah Kulim

Simpang 3 Kelang Lama

Simpang 3 Kelang Lama

Salah satu usaha MPKK dalam membantu kepada penduduk setempat atau golongan peniaga kecil untuk menambah pendapatan dengan memberi peluang berniaga di Pasar Malam. Banyak tapak telah disediakan untuk para peniaga berniaga. Dengan bersyarat, peniaga perlu mendapatkan lessen perniagaan dari Jabatan Pelesenan, MPKK.

Memberi kemudahan kepada penduduk juga iaitu penduduk boleh mendapatkan pelbagai barangan keperluan harian di Pasar Malam. Memandangkan individu kini sibuk bekerja, maka luang masa untuk memasak adalah terhad. Jadi di pasar malamlah menjadi tempat untuk menjamu selera. Terdapat pelbagai juadah boleh didapati di Pasar Malam. Pihak MPKK telah menyediakan tapak Pasar Malam di sekitar kawasan yang berdekatan di seluruh Daerah Kulim. Yang menarik adalah , penduduk boleh mengunjung Pasar Malam pada tiap-tiap hari iaitu dari Ahad hingga Sabtu. Bermula pada jam 4 petang dan Pasar Malam akan berakhir sekitar jam 12.00 tghmalam.

Para pengunjung boleh juga mendapatkan pelbagai macam jenis buah-buah tempatan atau semasa di Pasar Malam ini. Para pengunjung juga dinasihatkan membawa bersama payung untuk kegunaan ketika hari hujan.

Jadual dan lokasi Pasar Malam di Daerah Kulim mengikut hari dan lokasi.
Ahad

 • Kelang Lama

Isnin

 • Taman Lobak
 • Lunas (desa Makmur)
 • Taman Kenari
 • Taman Sena Labu Besar

Selasa

 • Taman Semarak

Rabu

 • Kulim (Market Kulim)
 • Pekan Karangan
 • Pekan Sungai Karangan
 • Padang Serai

Khamis

 • Kelang Lama

Jumaat

 • Pekan Junjung
 • Taman Jati
 • Kampung Nagalilit
 • Sidam Kanan
 • Taman Semarak

Sabtu

 • Kulim (Market Kulim)
 • Taman Mutiara
 • Merbau Pulas
 • Padang Serai


Kulim Golf And Country Resort

Kulim Golf And Country Resort

Persiaran Kulim Golf,Kulim Hi-Tech Park,09000 Kulim, Kedah  09000
04-4032828

Terletak di Taman Teknologi Tinggi Kulim. Terdapat kemudahan rumah kelab beserta padang golf 27 lubang serta kemudahan rekreaksi lain. Aktiviti utama yan di sediakan adalah permainan golf samaada untuk rekreaksi atau pertandingan sukan.


View Larger Map